Silolar - Nursaç Havalandırma ve Depolama Sistemleri

Silolar

Silo-1-1

Kullanım Alanları;

Tahıl Ürünleri, Maden Sanayi, Gıda Sanayi, Çimento, Kalsit, Ağaç Talaşı vb.

Açıklama;

Silo tahıl, kalsit, talaş vb. ürünlerin korunduğu, saklandığı veya depolandığı, genellikle silindir biçiminde inşa edilen ekipmanlardır. Silolarda saklanan ürünler, yağmurda ıslanmaktan, sıcakta ısınmaktan uzak, gerektiği gibi havalandırılan, nemin kontrol altında olduğu sistemdir. İçerisinde bulunan ürünler gerektiğinde pnömatik taşıma ile gerekli yerlere aktarılabilmektedir. Ergonomik özelliğe sahip olmalarıyla beraber farklı kapasiteler ve boyutlarda tasarlanabilir. Silolar, ürünleri çevre koşullarından korumak için yapılır. Kule Tipi Beton veya Çelik Silolar, Yer Üstü Beton Silolar ve Toprak Üstü Silolar kullanılmaktadır.

Uygulama Görselleri;

Silolar
Silolar
Silolar
Silolar
Silolar
Silolar

Silo, tahıl ve benzeri ürünlerin içerisine doldurularak saklama işleminin gerçekleştirildiği silindir biçime sahip ambar olarak tanımlanır. Ergonomik özelliğe sahip olmalarıyla beraber farklı kapasiteler ve boyutlarda tasarlanabilir. Kullanım alanının geniş olmasıyla, yem için en çok tercih edilen seçeneklerden birisidir. Hayvan yemlerinin hiçbir dış etkenden etkilenmemesini ve toplu olarak bir arada bulunabilmesine olanak sağlar. Silo yemlik; uzun ömürlü, bakımı kolay aynı zamanda hijyeniktir. Hiçbir sorun yaşanmadan aktif olarak kullanılabilir durumdadır. İmalat aşamasında mevcut olan taleplere göre tank oluşturulması söz konusudur. Her silo için gerekliliklere uygun tasarım konseptinin bulunabilmesi farkını elde etme avantajı bulunur.

Silo Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

Silo, buğday, pirinç, yulaf gibi birincil tüketim gıdaları olarak kabul edilebilecek tahılların en iyi koşullar altında muhafaza edilmesi için inşa edilen yapılardır. Kapasite olarak binlerce ton tahıl depolayabilir ve yapı itibariyle silindir şekillidirler. Saklanan tahıllar, sıcaktan, soğuktan, haşerelerden ve nemden korunarak saklanırlar. Silolar, tarihte uzun yıllardan beri tahıl depolanması amacıyla kullanılan yüksek teknoloji bileşenine ihtiyaç duymayan yapılardır. Bununla birlikte dikkatli kurulum ve bakım gerektirirler. Tahılın kalitesini korumak ve dış etmenlerden olumsuz bir şekilde etkilenmesini önlemek için sıcaklığını ve nemini kontrol altında tutmak önemlidir.

Çoğu yapı gereği uzun olduğundan, bunları doldurmak için eğimli konveyör yöntemlerini kullanmak pratik değildir. Dikey asansörler, insanların tahıl doldurmak için kullandıkları mevcut tek sistemdir. Bazı çiftçiler, tahılları silolara yerleştirmek için üfleyici sistemleri kullanırlar, ancak bunlar yalnızca hayvancılıkta kullanılan tahılların depolanması için pratiktir.

Silo Çeşitleri

Toprak Üstü

En uygun fiyatlı olan toprak üstü silolar, daha az miktarda tahıl depolanması için idealdir. Son derece basit bir süreci kapsar. Küçük işletmeler hem masrafsız olmaları hem de daha az tahıl depolayabildiklerinden dolay toprak üstü olanları tercih edebilirler. Ayrıca kurak bölgeler için de bu tarz saklama ve depolama çeşidi kullanılabilir.

Kule Tipi

Genellikle beton başta olmak üzere taş, tuğla, sac, ahşap ya da briketten de yapılır. Ana maddesi çelik sac olanlar su ya da hava ile daha çabuk aşınma riskine sahip olduğundan içerisi koruyucu bir madde ile kaplanır. Ahşaptan yapılanlar, çelik halkalar ile desteklenir ve yatay basınca karşı da son derece dayanıklıdırlar. Galvanizli oluklu sac, kule tipi silolar için idealdir. Ek olarak çelik de kullanılan yapı malzemeleri arasında yer alır. Bu silo çeşitleri, geniş çapta depolamalar için tercih edilebilir.

Yer Üstü Beton

Yer üstüne inşa edilenlerin tabanları beton kullanılarak inşa edilir ve ek olarak iki ya da üç tarafında taş kullanımı tercih edilebilir. Yapı maliyeti yüksek olan bu tipler, ülkemizde de en çok kullanılanlardandır. Maliyeti sebebi ile büyük işletmeler tarafından tercih edilenlerin önleri açıktır.

Silo Kullanım Alanları

Başlıca olarak arpa, buğday, darı, yulaf, çavdar, mısır, bakla, yeşil ya da kırmızı mercimek, susam, bezelye, pirinç, tohum, kayısı çekirdeği, kuruyemiş, hayvan yemi, soya ve çeltik gibi tarım ürünleri muhafaza edilir. Şeker, kepek, baharat, nişasta, süt tozu, tuz, un ve glüten de depolanan ürünler arasında yer alır. Bunlarla birlikte silo yapıları, kimya malzemeleri, tıbbi malzemeler, plastik, alçı kömür, hap, maden, çimento, talaş, seramik tozu ve polietilen gibi endüstri malzemeleri için kullanılabilir.

0232 478 18 18
Teklif Alın TEKLİF AL